Bakliyatlar Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

24-01-2023 15:26
Bakliyatlar Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden birisi olan kuru bakliyatlar, baklagillerin meyveleri ya da tohumlarından oluşmaktadır. Binlerce yıldır insanoğlu tarafından tüketilen bakliyatların dünya üzerinde 19.500 farklı türü bulunmaktadır. Bunların içerinde elbette ki en lezzetlileri organik bakliyatlar olmaktadır.

Hesaplı fiyatlara sahip olması sayesinde kolay bir şekilde ulaşılan bakliyatlar aynı zamanda gluten içermemesi ve bitkisel protein kaynaklarından birisi olması da onları son derece sağlıklı birer alternatif yapmaktadır. Ülkemizde en çok tüketilen bakliyatlar ise şunlar olmaktadır.

·         Yer fıstığı,

·         Yoncalar,

·         Maş fasulyesi,

·         Kuru börülce,

·         Bezelye,

·         Barbunya,

·         Mercimekler,

·         Nohut,

·         Kuru fasulye,

Bakliyatların Faydaları Nelerdir?

Sadece ülkemizde değil Çin’den Amerika’ya kadar dünyanın her ülkesinde kendisine sıklıkla yer ulan organik bakliyatlar, sahip oldukları faydaları ile her geçen gün sofralarımızda kendilerine daha fazla yer bulmaktadır.

Bakliyatların Genel Faydaları

Organik bakliyatlar türüne göre özel faydaları içermekle birlikte her birinin kendine has faydaları bulunmaktadır. Bu sebeple de sizlere öncelikle bakliyatların genel faydalarından bahsedeceğiz.

Bakliyatların bilinen en önemli faydası yüksek oranda bitkisel protein içermeleridir. Hücrelerimizin sağlıklı fonksiyonlarını yerine getirmelerinin yanı sıra kas sistemimizin gelişimi için de son derece etkili olan proteini günde sadece 6 kaşık bakliyat tüketerek yeterli miktarda alabiliriz.

Bakliyatların bir diğer faydası ise sindirim sistemini düzenlemesidir. Bu sayede tuvalete çıkmayı kolaylaştırırlar. Bunun altında yatan sebep ise bakliyatların yüksek miktarda lif içermeleridir.

Organik bakliyat tüketmenizi sağlayacak bir başka faydası ise zayıflamak isteyenlerin en büyük yardımcıları olmasıdır. Kalorilerinin düşük olmasının yanı sıra uzun süre tok kalmanızı sağlayan bakliyatlara zayıflama döneminde olan herkesin beslenmesinde yer vermesi gerekir.

Bunların yanında düzenli bakliyat tüketimi kalp sağlığının desteklenmesini de sağlamaktadır. Kan basıncı azaltmanın yanı sıra LDL kolesterolü düşürmesi sayesinde daha sağlıklı bir kalbe sahip olabilirsiniz.

Hem vitamin hem de mineral açısından son derece zengin olan organik bakliyatlar hücrelerin sağlıklı bir şekilde beslenmesini de sağlamaktadır. İçerisinde bulunan fosfor, kalsiyum, folat, potasyum ve manganez gibi kıymetli mineraller hücrelerinizin sağlıklı işleyişini destekleyecektir.

Son olarak insülin direnci ve tip 2 diyabet hastalarının beslenmelerine bakliyat eklemeleri sayesinde kanlarındaki şekerin emilimini arttırabilirler.

Yoncaların Faydaları

Yukarıda bahsettiğimiz organik bakliyatlar faydalarının yanında her bir bakliyatın da kendine has faydaları bulunmaktadır. Bunların içerisinde yoncalar 5000 yıldır Çin tıbbında kullanılan bakliyat çeşitlerinden birisi olarak karşımıza çıkar. Yaşlanmanın etkilerini geciktirmesinin yanı sıra kanseri ve diyabeti önlemesi ile de bilinen yoncaların içerisinde yüksek miktarda K vitamini ve kalsiyum barındırmaktadır. Bu sayede osteoporozu engeller. Ayrıca içerisinde yer alan antioksidanlar serbest radikallerden hücrelerin korunmasını sağlar.

Fasulye Filizleri

C vitamini açısından son derece zengin olan fasulye filizleri strese bağlı anksiyetenin azalmasına yardımcı olur. Bunun yanında içerisinde yer alan B6 ve B12 vitaminlerinin yanı sıra folik asit ve folat sayesinde göz sağlığının desteklenmesine yardımcı olur. Bu sayede yaş ile ortaya çıkan görme bozukluklarının önlenmesi sağlanabilir. Bağışıklığın arttırılmasında da önemli bir rolü olan fasulye filizlerinin kalp ve damar hastalıkları riskini azalttığı da bilinmektedir. Son olarak içerisinde bulunan yüksek miktardaki manganez kemiklerin güçlenmesini sağlar.

Kuru Börülce

İçeriğinde bulunana yüksek folat seviyesi anemiyi engellerken potasyum sayesinde de kan basıncının düşmesini sağlamaktadır. Bunların yanında hücrelerin yenilenmesine yardımcı olan kuru börülce cilt ve göz sağlığını destekleyen A vitamini açısından da son derece zengindir.

Kuru Fasulye

Sofralarımızın en çok sevilen bakliyatlarından birisi olan kuru fasulye özellikle organik salça ile yapıldığında doğum olmaz. (Organik salça fiyatları ile ilgili bilgileri web sayfamızdan edinebilirsiniz.) Lezzetinin yanı sıra kuru fasulye zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Uzun süre tok tutmasının yanı sıra metabolizmanın hızlanmasını sağlayan kuru fasulye ayrıca kan şekerinin dengelenmesinde de etkilidir. Kanserle olan savaşımızda da yanımızda olmasının yanında kron hastaları için de uygun besinlerden birisidir. Bunların yanında içeriğinde antioksidanlar ve C vitamini cilt sağlığını destekler.

Nohut

7500 yıldır tüketilen nohut faydaları içerisinde ilk sırada kilo vermeye yardımcı olması bulunmaktadır. Kan şekerini dengelemesi ve kabızlığı önlemesinin yanı sıra koroner kalp hastalıklarının ve kanserin önlenmesinde de son derece etkilidir. Vücuda alkali etkisi bulunan nohut önemli vitamin ve mineraller açısından da son derece zengindir.

Mercimek

13 bin yıldan daha uzun süredir tüketilen mercimeğin de birçok faydası bulunmaktadır. Bunların içerisinde ilk sırada yağı ve toksinleri vücuttan atması bulunur. Bunun yanında alkali etkisi de bulunan mercimeğin bağışıklığı da güçlendirdiği bilinmektedir.

Barbunya

Barbunya üzerinde yapılan araştırmalar özellikle bazı kanser türlerinin önlenmesinde son derece etkili olduğunu göstermiştir. Bunun yanında sağlıklı hücrelerin hayat döngülerini uzattığı da bilinen barbunyanın vücuttaki inflamasyonu azalttığı da bilinir.

Bakliyatların Yan Etkileri

Organik salça ile pişirilmiş bakliyatlar her ne kadar lezzetli ve sağlıklı olsalar da pişirilmeden önce bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi halde bazı yan etkileri ile karşılaşılabilinir. Bu yan etkiler bakliyatların savunma sistemlerinin bulunmasından kaynaklanmaktadır. Savunma sistemlerinde yer alan bu anti besinler ise fitik asit, tannin ve lektin olmaktadır. Fitik asit mineral emilimini engellerken, tanin ise sindirimi engellemektedir. Ayrıca bağırsaklarda protein emilimini engelleyen sorunların ortaya çıkmasına neden olan bir enzimdir. Son olarak lektin ise besinlerin emilimlerini engelleyen ve bu sebeple de kabızlığa ve şişkinliğe neden olan bir maddedir. Bu maddelerin etkilerinden kurtulmak için ise suda bekletme ve filizlendirme yöntemlerinin kullanılması gerekmektedir.

Sizlerde sofralarınıza sağlık taşımak istiyorsanız birbirinden sağlıklı baklagillerin yanı sıra uygun organik salça fiyatları Natura Momma adresimizden ulaşabilirsiniz.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.