Organik Beslenmenin Faydaları Nelerdir?

04-01-2023 10:50
Organik Beslenmenin Faydaları Nelerdir?

Özellikle geçtiğimiz yüzyıl başta olmak üzere dünya nüfusunun hızlı bir şekilde artması gıda üretiminin de hızlı bir şekilde artmasına neden olmuştur. Dünya üzerinde tarım arazisi olarak kullanılan alanların sınırlı olması ise birim başına verimin artırılması ile çözülmeye çalışılmıştır. Ne var ki bu çözüm gıdaların besin değerlerini hızlı bir şekilde kaybetmesine ve insanların daha fazla kimyasal madde ile karşı karşıya kalmalarına sebep olmuştur.

Gıda alanında yaşanan bu gelişmeler de doğal olarak çevreyi insan sağlığını ciddi bir şekilde etkilemeye başlamıştır. Bu durumun her geçen gün büyümesi insanlığı doğal ve organik gıdaya yöneltmiştir. Bu anlamdaki uyanış ise her geçen gün global anlamda artarak büyümektedir. Peki organik gıdaların bu kadar değerli olmasının sebepleri nelerdir ve neden insanlar daha çok organik gıda tercih ediyor gibi soruların cevaplarını birlikte bulalım.

Organik Beslenme Nedir?

Organik beslenmenin en basit tanımı; insanların beslenme düzenlerinin içerisinde sadece organik ve doğal olarak üretilen besinlere yer vermesidir. Beslenme düzenine bağlı olarak bitkilerin yanı sıra beyaz et, kırmızı et ya da deniz ürünleri de organik beslenme içerisinde yer almaktadır.

Organik beslenme düzenine hızlı bir geçişin yaşandığı günümüzde en önemli konulardan birisi de gerçek organik gıdaların temin edilebilmesidir. Bu noktada tüketicilerin Nature Momma gibi güvenilir kaynaklara yönelmeleri ve elbette ki sertifika şartını aramaları gerekmektedir.

Organik Beslenmeyi Tercih Etmeniz İçin Nedenler

Yapılan tüm bilimsel çalışmalar organik beslenmenin ehm insan sağlığı hem de çevre için birçok farklı yararının olduğunu göstermektedir. Bu sebeple de organik ürünlerinin artırılması gelecek nesillerin daha sağlıklı ve dünyanın daha temiz olmasını sağlayacak anahtar görevini üstlenmektedir.

Organik Gıdaların Besin Değerleri

Geleneksel yöntemler ile yapılan tarımda kullanılan çok sayıda kimyasal bitkiler ya da hayvanlar ile etkileşime geçmektedir. Bu sebeple de gıdaların besin değerlerinde ciddi düşüşler meydana gelir. Ancak organik gıda söz konusu olduğunda kimyasal kullanımı söz konusu olmadığı ve hatta genellikle atalık tohumlar tercih edildiği için besin değerleri çok daha yüksek olmaktadır.

Yediğimiz gıdaların besin değerlerinin yüksek olması ise insan sağlığı için en önemli noktalardan birisi olmaktadır. Çünkü sağlıklı kiloda kalabilmek için porsiyon sınırlaması herkes için önemlidir. Sınırlı olan bu porsiyonlarda yeterli besinlerin alınması ise kimyasal kullanılan tarım ile yeterli olmamaktadır. Bu durum da insanları hastalıklara açık hale getirmekle birlikte enerjilerinin daha düşük olmasına neden olmaktadır.

Organik Gıdalarda Zararlı Tarım İlaçları Kullanılmaz

Tarım son derece zahmetli ve çokça emek gerektiren bir sektördür. Üreticilerin bitkilerini korumak için birçok farklı zararlı ile savaşmaları gerekir. Yüksek kapasiteli üretim yapılabilmesi için de bitkilerin zararlılardan korunması için kimyasal tarım ilaçlarına başvurulur. Tarım ilaçları yabani ot, hastalık ya da haşerelerden ekinlerin korunması için son derece etkili bir yöntem olmakla birlikte hem çevre kirliliği yaratması hem de insan sağlığına zararlı olması sebebiyle terk edilmesi gereken tarım yöntemlerinin başında gelmektedir.

Diğer bir yandan organik gıda söz konusu olduğunda hiçbir şekilde tarım ilacı, antibiyotik ya da büyüme hormonu kullanılmamaktadır. Bu sayede başta dünyamız olmak üzere insan sağlığı da korunmaktadır. Çünkü gıdalarda kullanılan zararlı kimyasallar gıda ne kadar temizlenirse temizlensin giderilememektedir. Bu sebeple de zararlı tarım ilacı kullanılmış gıda tüketildiğinde bu ilaçların bir kısmı insan bedenine de geçmektedir. Vücutta kimyasalların birikmesi ise başta kanser ve bağışıklık sistemi hastalıkları olmak üzere birçok soruna neden olmaktadır.

Organik Gıdalar Çocuk Gelişimini Destekler

Organik gıdalar özellikle ek besin dönemine geçmiş çocukları olan aileler tarafından tercih edilmektedir. Bu dönemdeki aileler organik zeytinyağı fiyatları gibi konuları dikkate almaksızın çocukları için en iyiyi yapmak için yola koyulurlar. Buradan da anlaşılacağı gibi organik gıda çocukların beslenmesinde ve gelişmesinde en çok tercih edilen seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tarım ilacı kullanılarak elde edilen ürünler çocukların hassas ve gelişmekte olan bedenlerine çok daha fazla zarar vermektedir. Bu sebeple de özellikle çocuk beslenmelerinde tercih edilmektedir. Çocuklarınız için en iyi organik gıdayı ise Nature Momma sağlayabilirsiniz.

Organik Gıdalar Doğayı Korur

Organik gıdaların yetiştirilmesinde hiçbir şekilde doğaya ait olmayan şeyler kullanılmamaktadır. Bu sebeple de organik tarım ve organik hayvancılık kelimenin tam anlamıyla doğa dostudur. Kullanılan antibiyotikler ya da tarım ilaçları başta toprak olmak üzere tüm doğanın geri dönüşü olmayan bir şekilde kirlenmesine neden olurken, organik tarım ya da organik hayvancılık doğanın gelecek nesillere olduğu gibi kalması için atılan en önemli adımdır.

Bunun yanında organik tarımda nöbetleşe ekim tekniği kullanılmaktadır. Bu sayede topraktaki mineraller sürekli olarak kendilerini yeniler. Bunun yanında toprağa kimyasal karışmadığı içinde sürdürülebilir tarım mümkün olur.

Genellikle Yerli Üretim Olurlar

Organik zeytinyağı fiyatları bağımsız olarak dünyanın en lezzetli zeytinyağlarının ülkemizde bulunması gibi söz konusu organik tarım olduğunda genellikle yerli üreticiden gelen ürünler söz konusu olmaktadır. Diğer bir yandan organik ürünlerin raf ömürlerinin kısa olması da üretildikleri bölgelere yakın yerlerde tüketilmesine sebep olmaktadır. Bu durum yerel üretici için iyi olmasının yanında çevre için de en iyi seçenek olmasını sağlamaktadır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.