Organik Gıda Nedir?

04-01-2023 10:55
Organik Gıda Nedir?

Organik gıda terimi son yıllarda çeşitli sebeplerin de etkisiyle gündelik hayatımızda sıklıkla kullandığımız ifadelerden birisi haline geldi. Organik gıdanın bu kadar gündemde olması da doğal olarak gıda sektöründe söz sahibi olan firmaların ne kadar sağlıklı oldukları konusunda tartışmalara yol açtı. Toplumdaki gıda açısından yaşanılan bu uyanış beraberinde daha sağlıklı seçimlerin yapılmasını ve gıda seçerken ayrıntılara daha fazla önem verilmesini de getirdi.

Organik Gıda

Organik gıda terimi sıklıkla kullanılmasına rağmen tam olarak ne anlam ifade ettiği toplumun büyük bir kısmı tarafından hala bilinmemektedir. Organik gıda olarak nitelendirilen gıdaların temel özellikleri içerisinde ise gıdanın yetiştirilmesinde ve üretilmesinde hormonların, kimyasal ilaçların, kimyasal gübrelerin, antibiyotiklerin, tatlandırıcıların ya da koruyucuların kullanılmaması bulunmaktadır.

Organik gıdanın bu özelliklerinden dolayı da üretilmesi diğer gıdalara göre çok daha zahmetli olmakla birlikte alınan verim de diğer seçeneklere göre daha düşük olmaktadır. Örneğin dünya standartlarında organik gıda yetiştirebilmek için gerekli olan şartlardan birisi, üretim yapılacak toprakta en az 5 yıl boyunca kimyasal tarım ilaçlarının kullanılmaması olmaktadır. Bu genel kurallara uygun üretim yapmak ve daha da önemlisi bunu doğru yollar ile kanıtlamak güvenilir organik gıdaya ulaşabilmenin anahtarı olmaktadır. Sizler de güvenli organik gıdaya ulaşmak istiyorsanız bunu kolaylıkla Nature Momma ile sağlayabilirsiniz.

Organik Gıda En Sağlıklı Seçenek mi?

Organik gıdanın son yıllarda bu kadar çok tercih edilmesinin arkasındaki asıl sebep, diğer üretim teknikleri ile üretilen gıdalara oranla çok daha sağlıklı olmasıdır. Örneğin organik bakliyat, genel üretim ile üretilen bakliyata göre çok daha besleyicidir. Bu durum aynı iklimde ve aynı özelliklerdeki topraklarda yetişen tüm ürünlerde dahi geçerli olmaktadır. Çünkü kimyasala maruz kalan gıdaların içerisinde bulunan vitamin ve mineraller kimyasallar ile etkileşime girerek değişime uğramaktadır.

Bunun yanında organik gıdanın üretim sürecinden saklanmasına, paketlenmesinden market raflarında yerine alana kadarki tüm süreçte hiçbir kimyasala maruz kalmaması sayesinde gıdalar ile birlikte tüketilen kimyasal değerlerinin düşmesini sağlamaktadır. Daha az kimyasala maruz kalmak ise hastalıklardan korunmak ve vücudun genel metabolik düzeni için son derece önemlidir.

Bir Gıdanın Organik Olarak Nitelendirilmesi İçin Gerekli Olan Genel Şartlar Nelerdir?

Organik gıda söz konusu olduğunda sıkı kurallar da gündeme gelmektedir. Çünkü geçtiğimiz yüzyıl içerisinde hızlı bir şekilde kirlenen tarımdan organik gıdanın etkilenmemesi temel prensip olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple de birçok bağımsız ve uluslararası kuruluşun anı sıra ülkeler de organik gıdanın üretilmesinde bir takım koşullar ve kurallar oluşturmuştur. Ülkeler tarafından uygulanan bu kurallar paralellik göstermek ile birlikte bazı farklılıklara da sahip olmaktadır. Türkiye’de ise organik gıdadan bahsedebilmek için şu ana koşulların sağlanması gerekir.

Öncelikle organik gıdaların hiçbir şekilde yapay bir madde ile karşılaşmamaları gerekmektedir. Örneğin organik un söz konusu olduğunda buğdayın yetiştiği topraktan buğdayın tohumuna, değirmen aşamasından paketlenmesine kadar olan tüm süreçlerinde koruyucu, renklendirici, ağırtıcı, kimyasal tarım ilacı gibi yapay maddelerin kullanılmaması gereklidir.

Bunun yanında organik ürünlerin organik tarım ile yetiştirilmeleri gerekmektedir. Organik tarım ise başlı başına bir alan olmakla birlikte hem ülkemizde hem de uluslararası alanda birçok kurala tabi olmaktadır. Genel olarak ise hormon ya da kimyasal ilaç kullanılmaması olarak nitelendirilebilir.

Tarım söz konusu olduğunda elbette ki yetiştirilen bitkilerin gübre ile desteklenmesi de gündeme gelecektir. Bu konu organik tarımda da kendisine yer bulmaktadır. Ancak söz konusu organik tarım olduğunda kullanılan gübrelerin de hiçbir şekilde kimyasal ürün içermemesi gerekir. Aksi halde toprakta kimyasal kirlenme söz konusu olacağı için organik tarım özelliği kaybolacaktır.

Tarımda önemli olan bir diğer konu ise tarım ürünlerinin haşerelerden ve yabani otlardan korunmasıdır. Organik gıdaların yetiştirilmesinde de bu tür zararlılardan bitkileri korumak için bazı yöntemler uygulanmaktadır. Ancak bu uygulanan yöntemlerin içerisinde hiçbir zaman pestisitin kullanılmaması gerekir. Çünkü organik gıdalar genel olarak pestisit içermeyen gıdalar olarak tanımlanmaktadır.

Organik bakliyat gibi organik gıdalar söz konusu olduğunda en önemli konu ise yapılan üretimin denetlenmesidir. Bu sebeple de organik gıdaların önemli sertifika kurumları tarafından verilen sertifikalara sahip olması gerekmektedir. Bu sertifikalar ülkelere bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte tüm dünyada organik gıda kontrolü konusunda söz sahibi olan bağımsız kuruluşlar da bulunmaktadır. Bu sebeple de organik gıda üretiminde her iki türdeki sertifikanın alınması güvenilirliği artırmaktadır. Bu sertifikalar ile üretilen her bir organik ürün, her aşamasında sıkı kontrollerden geçirilmektedir.

Organik Gıdalar Neden Daha Pahalı Oluyor?

Organik un gibi tüm organik gıdaların muadillerine göre daha fazla maliyete sahip oldukları bilinen bir gerçektir. Ancak bu fiyat farkının son derece önemli ve geçerli sebepleri bulunmaktadır. Bunların içerisinde ilk sırayı ise organik gıdaların üretim şartlarının çok daha fazla çaba gerektirmesidir. Örneğin normal tarımda yabani otlar ile mücadele etmek için kimyasal ilaçlardan yararlanırken, organik tarımda yabani otlar çapalanarak ya da diğer yöntemler ile mücadele edilmektedir.

Bunun yanında organik gıda ile uğraşan çiftçi sayısının az olması da talebin karşılanması konusunda problemlerin yaşanmasına neden olmaktadır. Diğer bir yandan toplumun genel olarak organik gıdaya yönelmesi ile çiftçilerin önemli bir kısmı bu konuda bilinçlendi ve bu sebeple de daha fazla organik tarım yapılmaya başlandı. Bu durumda organik gıda fiyatlarının düşmesini sağladı. Nature Momma ise sizlere hem sertifikalı hem de uygun fiyatlı organik gıdaları sağlayarak hem kendinize hem de sevdiklerinize daha iyi bakmanıza yardımcı oluyor.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.