Organik Zeytinyağı Nedir?

24-01-2023 15:29
Organik Zeytinyağı Nedir?

Tartışmasız hayatımızdaki en lezzetli ve sağlıklı yağ organik zeytinyağları olmaktadır. Özellikle Akdeniz Bölgesindeki mutfakların vazgeçilmezi olan zeytinyağı sadece yemeklerimize lezzet katmakla kalmaz aynı zamanda sağlımıza da sağlık katar. Bu kadar çok sevilen ve sağlıklı olan zeytinyağında aramanız gereken en önemli özellik ise organik olması ve soğuk pres yöntemi ile elde edilmesidir. Aksi halde zeytinyağının faydalarının önemli bir kısmı kaybedileceği gibi tadında da önemli değişiklikler olacaktır.

Organik Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Organik zeytinyağının anlaşılması için öncelikle sahip olduğu sertifikalara bakılması gerekmektedir. Çünkü hem organik tarım hem de kaliteli zeytinyağlarının anlaşılması için birçok ulusal ve uluslararası sertifika bulunmaktadır. Ancak bu sertifikaların yanında organik zeytinyağlarının anlayabilmek için bazı yöntemleri kullanabilirsiniz.

Öncelikle organik zeytinyağı fiyatları diğer zeytinyağlarına göre farklılık göstermesi son derece doğaldır. Ancak bu farklılık her zaman sizleri doğru sonuca yönlendirmez. Bunun için diğer yöntemlerden de yararlanmanız gerekmektedir. Kullanabileceğiniz yöntemlerin içerisinde öncelikle tat testi bulunmaktadır. Bunun için bir miktar zeytinyağını tatmanız gerekir. Eğer organik bir yağ ise o zaman genzinizin gerisinde hafif bir yanma hissi hissetmeniz gerekmektedir. Bunun yanında lezzetinde meyvemsi bir tadın bulunması gerekir. Diğer bir değişle zeytinin tadını yağdan alabilmelisiniz.

Organik zeytinyağını anlayabilmek için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise donma testidir. İçerisinde herhangi bir katkı maddesi bulunmayan zeytinyağları buzdolabı gibi soğuk alanlarda kolaylıkla donmaktadır. Son olarak zeytinyağı ile tuz ruhunu karıştırmak da zeytinyağınızın organik olup olmadığını anlamanız için sizlere yol gösterecektir. Bunun için tuz ruhu ile zeytinyağını karıştırmanız ve renk değişikliğinin olup olmadığını kontrol etmeniz yeterlidir. Eğer renk değişikliği söz konusu ise o zaman zeytinyağınızın içerisinde katkı maddelerinin bulunduğundan emin olabilirsiniz.

Organik Zeytinyağı Nasıl Üretilir?

Organik zeytinyağı fiyatları diğer zeytinyağlarından farklı olmasının temel sebeplerinden birisi de üretimlerinin çok daha zahmetli olmasıdır. Aynı şekilde üretimlerinde de daha fazla emek bulunan zeytinyağlarının en sağlıklıları da yine organik zeytinyağları olmaktadır.

Zeytinyağı üretiminin en önemli aşaması zeytinlerin yetiştirilmesidir. Çünkü ancak organik zeytinlerden yağ üretmek mümkün olmaktadır. Bu sebeple de organik ürünlerde bulunması gereken bazı özellikler bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür.

·         Organik zeytin yetiştiriciliğinde kimyasal hiçbir ilaç ve katkı maddesinin kullanılmaması gerekmektedir. Bu kural son 10 yıl içerisinde kullanılmamayı da içermektedir.

·         Bunun yanında zeytin yetiştiriciliğinde kimyasal gübrelemeye ve katkı maddelerine yer verilmemesi gerekir.

·         Suni gübreleme yerine hayvan gübrelerinin kullanılması gerekmektedir.

·         Genetik yapısı ile oynanmış tohumların kullanılmaması gerekir.

·         Zeytin bahçelerinin mümkün olduğunca şehirden uzak alanlarda konumlanması gerekir.

·         Ağaçların arasında bulunan otlar ilaçlanmak yerine çapalama yönteminin kullanılması gerekir.

Bu şartlara tamamen uyum sağlayan zeytin bahçelerinden toplanan zeytinler ile organik zeytinyağı üretimi mümkün olmaktadır. Organik zeytin üretiminin yapıldığı bahçelerde yetişen zeytinlerin erkenden hasat edilerek zeytinyağında daha fazla besin değerinin bulunması sağlanır. Bu sebeple de erken dönemde hasat edilen zeytinlerin 7- 8 kilosundan 1 litre zeytinyağı elde edilmektedir. Eğer geç dönemde toplanan zeytinler yap yapımında kullanılacak ise besin değerleri daha düşük olmakla birlikte 4 kilo zeytinden 1 litre zeytinyağı üretmek mümkün olmaktadır.

Zeytinlerin doğru bir şekilde yetiştirilmesi ve zamanında toplanmasından sonra sıra zeytinyağı üretimine gelmektedir. Zeytinyağı üretiminin başlaması için öncelikle zeytinlerin temizlenmesi gerekir. Daha sonrasında ise kırma işlemine geçilir. Bu işlem taş değirmenlerde yapılabildiği gibi metal kazanlar içerisinde de yapılabilmektedir. Metal kazanda yapılan kırma işlemi yağın daha yeşil olmasına neden olur. Bu sebeple de pek tercih edilen bir yöntem değildir.

Kırma işlemi sırasında yağ zerrecikleri ortaya çıkmaya başlar. İşleme devam edilmesi durumunda ise zeytinler daha akışkan bir kıvam alır. Geleneksel yöntemlerde hamurlaştırma işlemleri açık taş değirmenlerde yapılmaktadır. Taş değirmenlerin arasında ezilen zeytinler sayesinde soğuk sıkım zeytinyağı elde edilir. Bunun yanında bu işlemin açık bir şekilde yapılması daha uzun sürede işlemin tamamlanmasına neden olmasının yanı sıra yapın asitlenmesine de neden olmaktadır. Bu ise tercih edilen bir durum değildir. Bu sebeple de 27 derece altında olan modern kazanlarda soğuk sıkım işlemi yapılmaya başlanmıştır.

Hamurlaştırma işleminden sonra bekletme dönemine girilir. Bu aşamada zeytin posası ile yağı birbirinden ayrılır. Posanın üzerinde biriken yağ alınır. Son olarak ise daha duru olması için zeytinyağı süzülür ve bu sayede kullanıma hazır hale gelir.

Zeytinyağının Faydaları

Organik zeytin yağ fiyatları değerini sonuna kadar hak eden besinlerden birisi olmaktadır. Çünkü sağlığa olan faydaları saymakla bitmez. Bizler de sizin için zeytinyağının sağlık açısından en çok bilinen ve en faydalı özelliklerini bir araya getirdik.

·         Hipertansiyonu dengeler,

·         Kilo vermeyi kolaylaştırır,

·         Meme kanserini önlemeye yardımcı olur,

·         Metabolizmanın hızlanmasını sağlar,

·         Sağ sağlığı için faydalıdır,

·         Sindirimi kolaylaştırır,

·         Başta topuklarda görülenler olmak üzere vücuttaki çatlakların tedavisinde kullanılır,

·         Cilt sağlını korur,

·         Ciltte görülen iltihapların, aknelerin azalmasını sağlar,

·         Cilt kanserinden korur,

·         Kalp sağlığını korur,

·         Bağırsak hareketlerinin gelişmesini sağlar,

·         Yaşlanma belirtilerini geciktirir,

·         E vitamini kaynağıdır,

·         Safra taşlarının oluşmasını önler,

·         Beyin gelişimini hızlandırır,

·         Hücre duvarını güçlendirir,

·         Kemik yapısını geliştirir,

·         Kanser riskini azaltır,

·         Kandaki kötü kolesterolün düşürülmesinde etkilidir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.