Pestisit Nedir? Türleri Nelerdir? Etkileri ve Zararları Nelerdir?

24-01-2023 15:53
Pestisit Nedir? Türleri Nelerdir? Etkileri ve Zararları Nelerdir?

Organik beslenmenin hayatımızda daha fazla yer alması ile daha çok duymaya başladığımız pestisit, zararlıların, bakterilerin ya da virüslerin ortadan kaldırılması için kullanılan bir tür dezenfektan olmaktadır. Kimyasallar ve organik bileşikler içeren pestisitler sebze ve meyvelerin yetişme dönemlerinde doğadaki etkenlerden zarar görmemesi için kullanılmaktadır. Bu sebeple de hayatımızda en çok karşılaştığımız kimyasalların da başında yer almaktadır.

Her ne kadar yetiştirilen meyve ve sebzeleri koruması sebebiyle kullanımı yararlı olduğu düşünülse de özellikle kullanım yanlışlığına bağlı olarak insan sağlığına son derece zararlı etkileri bulunmaktadır. Bu sebeple de dünyanın genelinde olduğu gibi ülkemizde de pestisit kullanılmayan organik ve doğal beslenme daha fazla tercih edilmeye başlanmıştır. Ülkemizde güvenli gıdaya ulaşmanın en kolay yolu ise Natura Momma olmaktadır.

Pestisit Türleri Nelerdir?

Pestisitler çeşitli zararlılarla mücadele edebilmek için çeşitlenmişlerdir. Bu sebeple farklı zamanlarda ve farklı miktarlarda kullanılmaktadır. Piyasada yer alan pestisit türleri ise şunlar olmaktadır.

·         Bakterilerin yok edilmesi için kullanılan bakterisit,

·         Kuş öldürücü olarak kullanılan ahicide,

·         Böcek ya da haşerelerin ürünlere zarar vermemesi için kullanılan insaktisid,

·         Ürünlerin mantarlara karşı korunmasını sağlayan fungusid,

·         Yumuşakçalara karşı korunması için mollusid,

·         Kemirgenlere karşı kullanılan rodensid,

·         Nemototlar için kullanılan nematisid,

·         Akarlarla mücadele için kullanılan akarsit,

·         Yaprak dökücüler için kullanılan ise defoliant olmaktadır.

Pestisitlerin Etkileri ve Zararları Nelerdir?

Günümüzde kullanılan pestisitler genellikle spreyleme yöntemi ile uygulanmaktadır. Bu sistem kimyasalların sebze ve meyvelerin üzerine yapışmaktadır. Özellikle çiğ olarak tüketilen sebze ve meyvelerin ise bu kimyasallardan yeterince arındırmaları mümkün olmamaktadır. Bu sebeple de sebze ve meylerde kullanılan tüm pestisitler sindirim yolu ile vücuda alınmaktadır. Bu sebeple de zararlarından ciddi şekilde etkilenilmektedir. Bu zararların bertaraf edilmesi için ise tek çözüm doğal beslenmeyi tercih etmektedir. Doğal beslenme sayesinde herhangi bir kimyasala maruz kalmadan beslenebilmek mümkün olmaktadır. En güvenilir besinleri ise Nature Momma da bulabilirsiniz.

Bunun yanında pestisitleri kullanan kişiler açısından da zararlı olmaktadır. Meyve ve sebze üretiminde pestisit kullanan kişiler bu kimyasalları soluyarak sistemlerine solum solu ile almaktadır. Ayrıca pestisitlerin içerisinde kullanılan kimyasal deri yolu ile de emilebilmektedir. Bu sebeple de pestisitlerin sadece besinler ile tüketilmesi değil aynı zamanda uygulama sırasında da son derece büyük zararları olabilmektedir.

Pestisitlere maruz kalındığında etkilerini hem kısa hem de uzun vadede gösterecektir. Kısa vadede görülen etkiler alerjik reaksiyonlar ve akut zehirlenmeler akıllara gelmelidir. Kısa dönemde görülen bu etkiler özellikle ilaçlama yapan kişilerde görülmektedir. Özensiz ve dikkatsiz bir şekilde ilaçlama yapılması pestisitlerden direkt olarak etkilenmeyi de beraberinde getirmektedir. Pestisitlerin kısa vadede görülen etkileri ise şunlar olmaktadır.

·         İstemsiz kasılmalar,

·         Kusma,

·         İshal,

·         Çarpıntı,

·         Solunum güçlüğü,

·         Terleme,

Bu belirtilerin görülmesi durumunda en kısa süre içerisinde sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir. Çünkü akut pestisit zehirlenmeleri son derece ciddi tıbbi tabloların oluşmasına neden olmaktadır. Zamanında müdahalede bulunulmaması durumunda vakalar ölümle dahi sonuçlanabilmektedir.

Akut pestisit zehirlenmelerin belirtilerin yanında laboratuvar testlerinden de yararlanılmaktadır. Tedavisinde ise pestisitlerin panzehiri olan antidot kullanılmaktadır.

Akut zehirlenmelerinin yanı sıra pestisite bağlı alerjik reaksiyonlar da ortaya çıkabilmektedir. Bu reaksiyonlarda kişileri ölüm tehlikesi ile karşı kaşıya bırakabilmektedir. Alerjik reaksiyonlarda en sık görülen belirtiler içerisinde ise ciltte oluşan lezyonlar ve solunum güçlükleri olmaktadır.

Pestisitin kısa vadede ki etkilerinin yanı sıra uzun vade de zararları bulunmaktadır. Özellikle kronik bir şekilde pestisite maruz kalan kişilerde daha sık görülen bu zararlar sürekli olarak pestisit içeren meyve ve sebzelerin tüketilmesi sonucunda da görülebilmektedir. Pestisitin uzun vadede sebep olduğu zararlar içerisinde en önemli genetik bozulmalara ve çeşitli kanserlere sebep olmasıdır. Bu zararların yanında böbrekler, karaciğer ve kas sistemi üzerinde de bozulmalar söz konusu olmaktadır. Bu etkilerinden dolayı da Natura Momma yer alan ürünler gibi pestisit kullanılmayan meyve ve sebzelerin tercih edilmesi gerekmektedir.

Bunların yanında pestisitlerden hamile kadınlar ve fetüsler de ciddi şekilde etkilenmektedir. Anne karnında pestisitlere maruz kalan bebeklerde anormalliklerin görülmesinin yanı sıra düşükler de meydana gelebilmektedir.

Pestisitlerden Korunmak İçin Ne Yapmalıyız?

Pestisitlerden korunmak sebep olduğu zararları görmemek açısından son derece önemlidir. Bunun için de öncelikle mümkün olduğu kadar doğal ve organik beslenmeye yönelinmesi gerekmektedir. Çünkü pestisit kullanılan meyve ve sebzelerden bu kimyasalların çıkarılması mümkün olmamaktadır.

Bunun yanında ilaçlama yapan kişilerin akut zehirlenmelere maruz kalmaması için ilaçlamayı dikkatli ve özenli bir şekilde yapması gerekmektedir. Ağız ve burunlarını kapatan maskelerin yanı sıra eldivenlerin kullanılmasına özen gösterilmelidir. Pestisitlerin hazırlanmasında ve kullanılmasında da ürünlerin üzerinde yer alan kullanma talimatlarına tam olarak uyulması gerekmektedir. Bu sayede bilinçsiz pestisit kullanımının da önüne geçilmiş olur. Pestisitlere ne kadar kısa maruz kalınırsa etkileri de o kadar az olacaktır. Bu sebeple de kullanım sonrasında hem kendiniz hem de doğadaki diğer canlıların zarar görmemesi için kullanım sonrasında ortaya çıkan artıkların en kısa süre içerisinde uzaklaştırılması gerekmektedir. Son olarak pestisit kutuları çocukların ulaşamayacağı yerlerde konumlandırılmalıdır.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.